Haber

NYT: İsrail istihbaratı Hamas saldırısının bir tatbikat olduğunu düşünüyordu

İsrail kamuoyu, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ saldırısının nasıl mümkün olabileceğini tartışırken, ABD basını, İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Shin Bet’in bu operasyonu ilk başlatan kişi olduğunu bildirdi. saldırı. Uzun süre tatbikat yaptırıp yaptırmadığına karar veremediğini iddia etti.

The New York Times’ın (NYT) haberine göre Shin Bet Başkanı Ronen Bar, büyük çaplı saldırının başladığı 7 Ekim Cumartesi günü yerel saatle 03.00 sıralarında gördüklerinin gerçek olup olmadığı konusunda bir yargıya varamadı. “Hamas’ın tatbikatlarından biri.” Shin Bet yetkilileri o sabah Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki eylemlerini karargahlarından izliyordu. ‘Gece saatlerinde alışılmadık derecede aktif’ olduğu söylenen Hamas’ın gece boyunca görülen hareketleri, İsrail iç istihbaratı Şin Bet tarafından başlangıçta ‘sadece bir gece tatbikatı’ olarak değerlendirildi. savaşa’.

‘SALDIRI CİDDİ ALINMADI, NETANYAHU UYANDIRILMADI’

Yaklaşık bir yıl önce İsrail istihbaratı, bunun “nafile bir çaba” olduğunu düşünerek Hamas üyelerinin el telsizlerini dinlemeyi bıraktı. NYT’ye göre İsrail böyle bir karar vermeseydi o geceki saldırı hazırlıklarına vereceği tepki farklı olabilirdi.

Öte yandan saatler ilerledikçe Shin Bet Başkanı Ronen Bar, Hamas’ın “küçük çaplı bir saldırı girişiminde bulunabileceğini” değerlendirerek bu kaygıyı üst düzey generallerle tartıştı ve bilinen “seçkin terörle mücadele güçlerinden” oluşan bir grubun konuşlandırılması talimatını verdi. İsrail’in güney sınırındaki “Tekila” ekibi olarak. verilmiş. Üç İsrailli savunma yetkilisinin paylaştığı bilgiye göre, saldırı başlayana kadar hiç kimse durumun Başbakan Binyamin Netanyahu’yu uyandıracak kadar önemli olduğuna inanmıyordu.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI 24. GÜNÜNDE

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne ağır hava saldırıları başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 311’i asker olmak üzere 1.400 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 5.132 kişinin de yaralandığını açıkladı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında 3 bin 342’si çocuk, 2 bin 262’si kadın olmak üzere 8 bin 5 Filistinlinin öldürüldüğünü, 20 bin 242 kişinin de yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 120 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin Filistinli ise yaralandı. İsrail bombardımanında Gazze’de 35, Lübnan’da ise 1 gazeteci hayatını kaybetti. (DIŞ HABER)

habertuzlukcu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu